Winkelwagen

caravanbanden

Caravan- en camperbanden

Ook voor caravan-, camper- en trailerbanden bent u bij Velgenwereld aan het juiste adres. Vooral het monteren van banden met het juiste draagvermogen is van zeer groot belang. Onze bandenspecialisten kennen als geen ander de unieke eigenschappen van dit type banden en adviseren u graag. In de praktijk slijten caravanbanden nauwelijks door het aantal gereden kilometers. Een caravanband wordt dan ook zelden vervangen op basis van een versleten profiel. De meeste caravanbanden worden maar een paar weken per jaar serieus belast. Door de lange stilstand in de winterstalling vertonen de banden vaak een vlakke kant en na een aantal jaren ook droogtescheurtjes. De ANWB, Bovag en RAI adviseren daarom sterk om caravanbanden na maximaal 6 jaar te vervangen ongeacht het aantal gereden kilometers. Ook als er geen zichtbare schade of slijtage zichtbaar is kan de band door uitdroging sterk verzwakt zijn.

Hoe oud een band is kan eenvoudig op de band zelf afgelezen worden. Op de zijkant van de band vindt u een zogenaamde DOT-code (Department Of Transportation). Hiermee kunt u de productiedatum vaststellen. Vanaf 2000 wordt de DOT-code in vier cijfers weergegeven. De eerste twee cijfers geven de productieweek aan en de laatste twee cijfers staan voor het jaar van fabricage. Bijvoorbeeld: 0715 : week 07 van het jaar 2015 of bijvoorbeeld 0318 : week 3 van het jaar 2018.

Draagvermogen

Het draagvermogen is zeker bij een caravanband van groot belang. Het maximale gewicht van de (beladen) caravan is daarbij leidend en bepaalt het minimale draagvermogen van de gemonteerde band. Maar hoe werkt dit nu precies? Het maximale (beladen) gewicht vindt u in het instructieboekje van uw caravan. Stel, uw caravan weegt inclusief maximale belading 1.200 kg. Dan moet het draagvermogen per band minimaal 600 kg. bedragen. Het draagvermogen, de zogenaamde loadindex (Li), staat op de zijkant van de band. In dit geval moet u kiezen voor een loadindex van minimaal Li90 (dit staat voor 600 kg). Zie menubalk ‘banden’ en dan ‘informatie op autobanden’ voor een tabel met alle draagvermogens. Een beetje extra draagvermogen (25 tot 50 kg per band) kan geen kwaad en kan een eventuele overbelading nog wat opvangen. Controleer voor vertrek altijd het maximale gewicht van uw caravan. Overbelading heeft een sterk negatieve invloed op de rij- en remeigenschappen van een caravan en brengt zeker op de lang afstand grote risico’s met zich mee.

De bandenspanning

Het maximale draagvermogen van een caravanband wordt bij onjuiste bandenspanning sterk negatief beïnvloed. Deze banden hebben de juiste spanning nodig om bestand te zijn tegen het (geladen) gewicht van uw caravan. Controleer dus regelmatig de spanning van uw caravanbanden. Niet alleen voordat u aan uw lange vakantiereis begint maar zeker ook voordat u weer naar huis gaat rijden. De vaak extreme temperaturen in de zuidelijke landen kunnen van invloed zijn op de bandenspanning. Caravanbanden hebben, zeker bij maximale belasting, een hogere bandenspanning nodig dan de banden van een personenauto. De bandenspanning moet op zo’n 3.0 tot 4.5 atmosfeer worden gebracht. De juiste spanning kunt u vaak aflezen op de wielkast van de caravan en/of in het instructieboekje.

Adresgegevens
Middelweg 11
2992 SP Barendrecht
Openingstijden
  • Maandag: 08:00 t/m 17:30
  • Dinsdag: 08:00 t/m 17:30
  • Woensdag: 08:00 t/m 17:30
  • Donderdag: 08:00 t/m 17:30
  • Vrijdag: 08:00 t/m 17:30
  • Zaterdag: 08:30 t/m 16:00
  • Zondag: Gesloten