Winkelwagen

Makkelijk jouw nieuwe velgen online bestellen

Vul de gegevens van de auto in om te zien welke velgen er op uw auto passen

 • Snelle verzending
 • Montage mogelijk
 • 5 jaar garantie*
 • Fysieke showroom 300m2

TPMS

De bandenspanning is één van de belangrijkste veiligheidsfactoren van een auto. TPMS, wat staat voor Tyre Pressure Monitoring System, is een bandenspanningscontrolesysteem. Sinds november 2014 moeten nieuwe auto’s voorzien zijn van een bandenspanningscontrolesysteem. Het TPMS-systeem waarschuwt bestuurders wanneer de bandenspanning onder de 20% komt. Op deze pagina lees je meer over TPMS. 

Functie TPMS

Een te lage bandenspanning kan grote gevolgen hebben. De meest voorkomende bandenschade wordt veroorzaakt door spanningsverlies. Door een te lage bandenspanning gaat het brandstofverbruik omhoog en verslechteren de rijprestaties. Een TPMS-systeem waakt daarvoor. Daarom zijn bandenspanningscontrolesystemen sinds 2014 verplicht voor alle nieuwe voertuigen in de Europese Unie. 

Verschillende TPMS-systemen

Er zijn twee verschillende bandenspanningscontrolesystemen: direct en indirect. We lichten de verschillen voor je uit.

Direct TPMS-systeem:

 • Het directe TPMS-systeem gebruikt fysieke druksensoren die in de velg worden geïnstalleerd. Deze sensoren meten de daadwerkelijke luchtdruk in elke band en sturen deze informatie naar het TPMS-controlesysteem in het voertuig.
 • Directe TPMS-systemen zijn over het algemeen nauwkeuriger omdat ze de daadwerkelijke bandenspanning meten. Ze kunnen kleine drukveranderingen detecteren en onmiddellijk waarschuwen bij problemen.
 • Met directe TPMS heeft de bestuurder toegang tot de exacte bandenspanning van elk wiel, wat nuttig kan zijn bij bandenonderhoud

Indirect TPMS-systeem:

 • Het indirecte TPMS-systeem maakt geen gebruik van sensoren in de wielen. In plaats daarvan monitort het systeem parameters zoals wieltoerental, ABS-sensoren en andere voertuiggegevens om veranderingen in bandenspanning te detecteren.
 • Indirecte TPMS is over het algemeen minder nauwkeurig dan directe systemen. Het kan drukveranderingen alleen afleiden op basis van voertuiggedrag.
 • Indirecte TPMS-systemen bieden meestal geen specifieke informatie over de bandenspanning van elk wiel. Ze geven eerder een algemene waarschuwing dat er een probleem is zonder gedetailleerde informatie.
 • Bij een indirect TPMS-systeem hoef je bij een nieuwe set geen TPMS sensoren aan te schaffen.

 

Je kunt als bestuurder niet kiezen voor een direct of indirect TPMS-systeem. Welk systeem er in jouw auto zit, is afhankelijk van de autofabrikant. 

Geeft je systeem een waarschuwing over de bandenspanning? Breng deze dan zo snel mogelijk weer op de juiste spanning. Wanneer er regelmatig een melding komt over een onjuiste bandenspanning van één of meer banden, neem dan contact met ons op. Het kan zijn dat het systeem niet goed functioneert, maar het kan ook dat er iets mis is met uw ventiel of dat er een kleine lekkage aanwezig is. Onze specialisten staan voor je klaar.